![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 88 Pomógł: 0 Dołączył: 10.10.2009 Skąd: Dąbrowa Górnicza Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam przykładowo w formularzu taką listę rozwijaną:
Po wybraniu jednej z opcji np. "14" dana jest zapisywana do bazy. Na osobnej stronie mam kolejny formularz i zależy mi na tym, żeby ta godzina była już ustawiona automatycznie w selekcie (coś jak selected, tylko żeby pobierało z bazy). Napewno to działa przy zwykłych polach, bo już nie raz próbowałem, problem mam z select'em. Jeżeli jest jakieś rozwiązanie, to proszę o pomoc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Oczywiście że jest możliwe a rozwiązań jest przynajmniej kilka. Najprostsze przy małej ilości pól -> sprawdzaj czy dana z bazy jest równa określonej wartości w value czy czymkolwiek innym. Wtedy dopisujesz tylko do tego option select="selected" i to wszystko. Coś w stylu
i tak dla każdego z option. Ale można też użyć JS czy czego innego. A to przecież nie jedyne dostępne technologie i metody rozwiązania problemu ![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
ja mam taki pomysł: robisz dodatkową kolumnę w bazie (np. checked) o typie bool. i tak jeśli zaznaczyłeś updatujesz dany rekord w kolumnie checked na wartość true lub 1 obojętnie, reszta ma false lub 0. i później już podczas wyświetlania sprawdzasz:
to taki mój pomysł. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 88 Pomógł: 0 Dołączył: 10.10.2009 Skąd: Dąbrowa Górnicza Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oczywiście że jest możliwe a rozwiązań jest przynajmniej kilka. Najprostsze przy małej ilości pól -> sprawdzaj czy dana z bazy jest równa określonej wartości w value czy czymkolwiek innym. Wtedy dopisujesz tylko do tego option select="selected" i to wszystko. Coś w stylu i tak dla każdego z option. Ale można też użyć JS czy czego innego. A to przecież nie jedyne dostępne technologie i metody rozwiązania problemu ![]() Próbowałem tak, ale występuje błąd: Parse error: syntax error, unexpected T_LNUMBER in /var/www/sites/yoyo.pl/t/e/portal/organizowane_konf.php on line 1765
Zmienne daty i godziny mam podzielone tak:
i chcę jedno po drugim wyciągać z bazy. Jesli mam date np. 2010-05-18, to chciałbym, żeby się automatycznie wybierało przez 'selected' najpierw rok, miesiąc i dzień Podzieliłem datę w taki sposób:
i teraz jak to zrobić, żeby się automatycznie wybierało z selecta? ;/ Poniższa metoda nie działa... napewno też są błędy w cudzysłowach i apostrofach hmm Ten post edytował tr86 16.10.2009, 16:44:28 |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
ale po co się aż tak męczyć, podałem Ci rozwiązanie które działa.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Pomysł dobry, tylko nie wiem czy nie jest zbyt skomplikowany jak dla mnie.
Rozumiem, że wraz z wpisaną datą np. 2009-11-20 tworzyłby się update do kolumny checked na wartość =1, w przeciwnym wypadku byłoby 0. Problem w tym, że ja tą datę mam dzieloną na rok, miesiąc i dzień tak jak to wcześniej przedstawiłem...hmmm i pewnie by to kolidowało ![]() Ale myślę, że warto spróbować tej metody..., jak wobec tego powinno wyglądać zapytanie przypisujące danej dacie wartość=1 ? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 09:29 |